Historisk ordlista för den digitala generationen

Historisk ordlista för den digitala generationen

Historisk ordlista för den digitala generationen

Dagens yngre generation är födda in i den digitala världen där det är mer naturligt att hantera en smart telefon än en bok. En värld där bilder som inte är rörliga, förmodligen är trasiga. För att underlätta kommunikationen med den äldre generationen har jag som kommunikationsveteran sammanställt en liten ordlista för den digitala generationen.

Dagstidning: Dagstidningen var en sorts website som endast uppdaterades en gång om dagen. Den visade inte på en skärm utan var tryckt på ett papper som var mycket styvare än toalettpapper och var helt offline. Istället levererades den till en analog mailbox som var placerad utanpå huset. Istället för att informationen sparades i en databas lagrades den i så kallade tidningsställ.

Brev: Mailen skrevs tidigare på papper med en så kallad penna (se penna). Detta stoppades sedan i en sorts mapp som kallades kuvert och lades sedan i speciella gula outboxar varifrån de sändes till mottagarens analoga inbox (se dagstidning).

Penna: Pennan är föregångare till tangentbordet där bokstäverna inte fanns färdigt utplacerade utan formades av författaren. Pennan liknade i stort sett en stav och var fylld med toner bestående av bläck (oftast blått) eller blyerts (grått). Tonern överfördes sedan till mailet (se brevet) genom att pennans spetsiga del trycktes mot papperet.

Hemtelefon: Dagens smarta telefoner föregångare kallades för hemtelefoner. I dessa kunde endast röstsamtal föras, voicemail. Mottagaren kontaktades initialt med hjälp av nummerskiva, ett slags hjul med siffror på som snurrades i bestämda mönster för att nå rätt mottagare. Hemtelefonen var inte bärbar då den var kopplad till ett vägguttag genom en tidig form av lankabel.

TV: TV, eller television, bestod av en skärm som styrdes av en basstation. Initialt fanns endast ett program (se TV-program) för hela Sverige. Till skillnad från idag fanns ingen interaktivitet eller sparfunktion, i början var faktiskt bilden i gråskala, hur otroligt det än kan låta.

TV-program: Begreppet TV-program innebar att sändningarna endast kunde tas emot vid ett tillfälle på en bestämd tid och saknade repeatfunktion. Senare utvecklades en form av extern hårddisk, så kallad video, där informationen kunde sparas.

Kassettband: Kassettband var en föregångare till Spotify där musik kunde laddas ned från radio och vinylskivor (se antikviteter). Musiken lagrades på en slags hårddisk, magnetband, som drevs av elektricitet. Hårddiskkrascher var ofta förekommande, så kallat trassel.

Möte: Personliga möten var en föregångare till communitys och e-meeting. Personliga möten var helt analoga och skedd på en förutbestämd plats på en förutbestämd tid. Till skillnad från idag kunde det personliga mötet trigga fler sinnen såsom känsel och lukt.

Antikviteter: Historien är fylld av antikviteter som allt mer börjat intressera experterna på Antikrundan. Här kan till exempel nämnas radio som sände röster och musik på bestämda tider. Vinylskivan var en lagringsmapp för musik som sedan distribuerades via en särskild läsare, så kallad grammofon. Flanellograf var en tidig föregångare till Power Point som producerade manuella slides. OH-apparater var en vidareutveckling av flanellografen som via belysning av en transparent yta kunde förmedla text och stillbilder.

Detta var lite av all den fantastiska utveckling som vi äldre upplevt. Jag kan berätta mer om vi ses på Skype!

Roland Norbäck

3 thoughts on “Historisk ordlista för den digitala generationen

  1. Nils Kihlberg

    Suveränt formulerat! Jag känner mej själv som en musikhistorienörd eftersom jag samlar rullband, kassettband,
    EP och LP -skivor samt en och annan 78-varvare. Allt rullar.
    Fortsätt Roland.

  2. Ann Klefbohm

    Vilka minnen! Min personliga favvo är nog kassettbandet: ”Hårddiskkrascher var ofta förekommande, så kallat trassel”. Ja, jädrar vad det trasslade! Sedan använde man en blyertspenna för att ”sträcka” bandet 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *